Kaakklachten komen vaker voor dan je zou denken. Bij Fyzie werken we samen met tandartsen om patiƫnten met kaakklachten te kunnen behandelen. Onze hiervoor speciaal opgeleide therapeut kan samen met u bespreken welke mogelijkheden er zijn bij bijvoorbeeld tandenknarsen of andere kaakproblemen.

Wanneer u klachten vanuit de kaak hebt kunt u de volgende symptomen ervaren:

– vermoeid gevoel of spanning in de kauwspieren

– klem- of knarsgedrag

– beperkte mondopening

– knappende kaakgewrichten

– (aan)gezichtspijn, nekpijn, oorpijn

– hoofdpijn of duizeligheid

Kaakklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De kaakfysiotherapeut onderzoekt of uw klachten te verklaren zijn vanuit de spieren en/of gewrichten in de kaakregio. Vaak bestaat er een relatie met nek- of hoofdpijnklachten en zullen wij ook deze regio onderzoeken.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit manuele en mobiliserende technieken van het kaakgewricht en de nek. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van masserende technieken om spanning in de kaak en nek tot rust te brengen.

Ook zullen wij u oefeningen meegeven om te werken aan de volgende punten:

behandeling mondgewoonten, bewustmaking mondhouding en mondgedrag

– herstel van de spanning in de kauwspieren

– herstel van de beweeglijkheid van het kaakgewricht

– herstel van de beweeglijkheid van de nek

– adviezen ten aanzien van de houding van de hoofd/nek/borstregio

Indien nodig vindt er samenwerking plaats met de psychosomatisch fysiotherapeut wanneer er sprake is van bepaalde stress of spanningen die de klachten in stand houden. Ook kunnen we contact opnemen met uw tandarts voor het laten aanmeten van een stabilisatie- of opbeet plaat.