Duizeligheid

Duizeligheidsklachten kunnen vele oorzaken hebben. De meest voorkomende vormen van duizeligheid zijn:

– BPPD

– Verminderde functie van het evenwichtsorgaan

– Duizeligheid vanuit de nek

– Ziekte van menière

– Ontsteking van het evenwichtsorgaan

– Hyperventilatie

– Ouderdomsgerelateerde duizeligheid

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal tijdens het eerste consult een uitgebreid vraaggesprek bij u afnemen om erachter te komen welke vorm van duizeligheid er speelt. Om de diagnose te kunnen stellen zullen er ook enkele testen worden uitgevoerd.

BPPD

BPPD is een vorm van duizeligheid waarbij u het gevoel heeft dat de wereld om u heen draait terwijl u zelf stil staat. Dit komt doordat de steentjes die in het evenwichtsorgaan liggen op een plaats terecht zijn gekomen waar deze niet horen. Vaak komt de duizeligheid opzetten wanneer u zich omdraait in bed, opstaat uit bed, naar boven of naar beneden kijkt. Meestal duurt de aanval van duizeligheid niet langer dan een minuut. De fysiotherapeut zal een manoeuvre uitvoeren om ervoor te zorgen dat de steentjes weer op de juiste plek komen te liggen.

Verminderde functie van het evenwichtsorgaan

Een verminderde functie van het evenwichtsorgaan kan bijvoorbeeld ontstaan door een ontsteking aan het evenwichtsorgaan, de ziekte van menière, migraine of na een operatie aan het oor. Hierdoor kunt u last hebben van draaiduizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, verminderde balans, valneigingen of problemen met lopen in drukke of donkere omgevingen. Deze klachten kunnen wij helpen verminderen middels vestibulaire revalidatie. Het doel hierbij is om de onjuiste informatie vanuit het evenwichtsorgaan te compenseren door de samenwerking tussen de ogen, het evenwichtsorgaan en de nek- en beenspieren te trainen. Er wordt hierbij een persoonlijk plan opgesteld, afhankelijk van de specifieke klachten en problemen die u ervaart.

Duizeligheid vanuit de nek

Wanneer u klachten hebt vanuit uw nek met daarbij een licht gevoel in het hoofd of een onstabiel gevoel kan er sprake zijn van duizeligheid vanuit de nek. De oorzaak kan gelegen zijn in spanning in de nekspieren of door een gewrichtsbeperking in de nek. De spierspoeltjes in de (hoge) nekspieren geven namelijk informatie door aan de hersenen over de positie van het lichaam en het hoofd en ze zorgen voor een goed hoofdbalans wat bijdraagt aan het gevoel van evenwicht. De therapie hierbij zal bestaan uit behandeling van de gevonden spanning en/of stijfheid in de nek, aangevuld met oefeningen om het spiergevoel en de stabiliteit van de nek te trainen. Hierbij zullen bepaalde spieren sterker gemaakt moeten worden, terwijl andere spieren juist meer ontspanning nodig hebben door bijvoorbeeld rektechnieken.

Multidisciplinaire behandeling

Afhankelijk van de vorm van duizeligheid vindt binnen ons team samenwerking tussen de duizeligheidsspecialisten met andere specialisten plaats. Psychosomatische fysiotherapeuten kunnen u helpen om op een goede manier met de klachten om te gaan, een correcte ademhaling en ontspanningstechnieken aan te leren. Bij ouderdomsgerelateerde duizeligheid kunnen onze geriatriefysiotherapeuten uw helpen om doelgericht aan de verbetering van het evenwicht te werken.