De bekkenfysiotherapeut behandelt klachten rondom het bekken, de bekkenbodemspieren, lage rug en buik. Deze klachten kunnen problemen geven bij onder andere het plassen, de ontlasting en het vrijen. Soms is het moeilijk om over deze klachten te praten, omdat schaamte of taboe een rol speelt.
Door middel van een aandachtige intake – waarbij uitleg centraal staat – brengt de bekkenfysiotherapeut uw klacht zo goed mogelijk in beeld. Vervolgens wordt er onderzoek gedaan naar het functioneren van de spieren rondom het bekken en de bekkenbodemspieren om een fysiotherapeutische diagnose te kunnen stellen. Het kan zijn dat er inwendig onderzoek wordt gedaan om uw klacht beter te kunnen beoordelen. De bekkenfysiotherapeut is hiervoor speciaal opgeleid.
Doel bekkenfysiotherapie
De bekkenbodem ondersteunt de buikorganen, zoals de blaas en darmen, bij vrouwen de baarmoeder en bij mannen de prostaat. De bekkenbodem ligt als een hangmat van spierlagen onderin het bekken. Het draagt de buikorganen en zorgt voor openen en sluiten van de anus en plasbuis bij plassen, ontlasting en gemeenschap. Daarnaast draagt de bekkenbodem bij aan de stabiliteit van het bekken en de lage rug.
De bekkenfysiotherapeut doet aan voorlichten, coachen, begeleiden en behandelen van mannen en/of vrouwen met onderstaande klachten:
- Bij plas- en/of ontlastingsproblemen. Denk aan urine/ontlasting verlies, frequent moeten plassen, obstipatie, terugkerende blaasontsteking.
- Bij verlies van stevigheid van de bekkenbodem (bijvoorbeeld na een bevalling of door de menopauze). Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een verzakking of seksuele problemen
- Een te gespannen bekkenbodem. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot plasproblemen, seksuele problemen
- Pijn in onderbuik, lies, rond de anus of geslachtsdelen.
- Klachten tijdens of na de zwangerschap
- Klachten bij het stuitje
- SI-gewricht klachten
- Piriformis syndroom
- Als extra begeleiding na een operatie in het bekkengebied: bijvoorbeeld na prostaatoperatie, baarmoeder verwijderen.
Sommige vrouwen krijgen tijdens of na de zwangerschap te maken met bekkenklachten. Een instabiel en beurs gevoel rond het schaambeen, gevoelig stuitje, pijn in het gebied tussen navel en bovenbenen.
Bekkenpijn ontstaat door overbelasting van de banden binnenin het bekken. Tijdens de zwangerschap zijn deze banden soepeler. Wanneer de omliggende spieren niet sterk genoeg zijn, raken de banden overbelast en geïrriteerd. Versterken van deze spieren is dus belangrijk om de klachten te verminderen.
De bekkentherapeute geeft u allereerst veel informatie. Zodat u begrijpt waar de klacht vandaan komt. Klachten tijdens uw zwangerschap? Dan leert de therapeut u lichte, stabiliserende oefeningen. Na de bevalling kan de therapeute u helpen in het proces om spieren rondom het bekken sterker te maken of klachten zoals urineverlies of een verzakking te verhelpen