Artrose is een veel voorkomende gewichtsaandoening. Bij artrose is het gewrichtskraakbeen aangetast. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt zacht en ruwer aan de oppervlakte. Het gewricht kan de schokken van een beweging minder goed opvangen en hierdoor bewegen de botuiteinden minder soepel. Hierdoor komt er meer kracht op de botten. Het bot probeert dit op te vangen door breder te worden. Er ontstaan uitsteeksels aan de rand van het bot. Bij knie- en heupartrose zijn pijn, start- en/of ochtendstijfheid de meest voorkomende klachten. Daarnaast kan er sprake zijn van een verminderde beweeglijkheid en instabiliteit. Uit onderzoek blijkt dat mensen met knie- en heupartrose minder kracht hebben in hun bovenbeenspieren in vergelijking met gezonde leeftijdsgenoten. Door deze verminderde kracht kunnen beperkingen in het dagelijks leven ontstaan. Hierbij kan de fysiotherapeut u helpen. Het is bewezen dat krachttraining van de bovenbeenspieren zorgt voor een afname van pijnklachten.  

Fyzie heeft een programma ontwikkeld voor mensen met knie- of heupartrose. Het doel van dit oefenprogramma is om u optimaal te laten functioneren in uw dagelijks leven, tijdens uw werk en sportactiviteiten. Het programma bestaat uit een intake bij een deskundige therapeut. Deze zal testen met u uitvoeren om uw klachten goed in kaart te brengen. De therapeut zal vervolgens samen met u een oefenschema opstellen die past bij uw individuele doelstellingen. Daarna kunt u instromen in onze artrosegroep waarin u een uur kunt trainen om uw doelen te bereiken. Bij de oefengroep is een deskundige therapeut aanwezig die iedereen goed in de gaten houdt. Naast het trainen in de groep kunt u thuis aan de slag met uw oefenschema. Afhankelijk van de ernst van uw klachten zal het programma 8 tot 18 weken duren.  

Vergoeding 

Sinds 2018 valt fysiotherapeutische behandeling van knie- en heupartrose binnen de basisverzekering. Er worden 12 behandelingen vergoed vanuit uw basispakket als er sprake is van een schriftelijke verwijzing van de specialist of huisarts. Wel wordt uw eigen risico aangesproken. Als er meer dan 12 behandelingen nodig zijn dan kunt u uw behandelingen uit uw aanvullende verzekering gebruiken indien u deze heeft afgesloten.