Het COVID-19 multidisciplinaire revalidatieprogramma is alweer 4 weken onderweg. We vroegen geriatrie- en longrevalidatiefysiotherapeut Janet de Jong-Heimensen om een korte update.

“Er zijn inmiddels 11 corona revalidanten en we zijn 4 weken geleden gestart met het eerste revalidatietraject. Op het moment wordt alles nog door middel van online videobellen gedaan. Dat is erg goed te doen. Zowel voor ons als voor de revalidant. Sommigen zijn er erg slecht aan toe. Gelukkig niet allemaal, maar een aantal wel. En dat is voor ons ook best pittig om te zien, maar tegelijkertijd geeft het ons enorm veel kracht en enthousiasme om de revalidanten er weer bovenop te krijgen.

Terug naar het oude niveau

De hulpvraag waar mensen mee komen is om weer op het oude niveau te komen van voordat ze ziek werden. Dan moet je denken aan werk, sport etc. De grootste beperking op het moment is namelijk toch wel spierkrachtverlies, vermoeidheid en kortademigheid.

En zoals je je kunt voorstellen hebben die beperkingen best veel impact op het dagelijks functioneren van de revalidanten.

Elke stap is de volgende stap

Inmiddels gaan na 4 weken de meesten al wel wat beter. Ze merken dat ze weer sterker worden en minder kortademig. Dat is erg leuk om te zien en horen. Dat geeft erg veel voldoening in ons werk en de mensen zijn ons ook erg dankbaar. 

Therapie gebeurt op het moment online. Daarbij moet je je voorstellen dat wij ze online oefeningen geven die zij thuis kunnen uitvoeren. Dit moeten ze dan eerst voor het beeldscherm voordoen. Zo kunnen wij zien of ze het goed doen qua uitvoering. Vervolgens stuur ik ze dan de oefeningen met alle parameters in een oefenschema. Dit kunnen gewone oefeningen zijn of ademhalingsoefeningen/ademspieroefeningen. En natuurlijk adviezen met betrekking tot beweging.”