…de dames achter de fysiotherapie?

Een praktijk met fysiotherapeuten draait niet zonder de stille kracht op de achtergrond. In het geval van Fyzie Amersfoort is dat een Team van 5 goedlachse dames. Allen met hun eigen taak. We vroegen Eveline, Karin, Cindy, Fiona en Nicole hoe het nu met ze gaat en hoe zij de periode van corona lockdown tot aan nu hebben ervaren.

Kunnen jullie iets vertellen over hoe je de periode voorafgaand aan de corona maatregelen tot aan de lockdown op het werk hebt ervaren?

“Ja dat was heel gek want ineens mocht er niks meer. Je merkte bij heel veel patiënten  onrust en dat er afspraken werden geannuleerd. Een bijzondere situatie. Toen duidelijk werd dat er een inteligente lockdown zou komen  belden we per dag de patiënten  af. Daarnaast  stuurden we er  een centrale mail uit maar je wilt iedereen het liefst toch persoonlijk spreken.” Zegt Fiona van Duren. U zult Fiona aan de lijn krijgen wanneer u telefonisch een afspraak maakt of wanneer zij u achter de balie helpt.

Fiona van Duren

“Het was echt iets wat ons allemaal overkwam”

– Eveline Lans

“De hele Corona crisis is iets waarin we onze weg moesten vinden, zowel werk als prive. Maar dat ging gelukkig allemaal wel vanzelf. Voor ons was het makkelijk overschakelen naar thuiswerken. Telefoon en laptop thuis en aan de slag. Ik had vooral het gevoel dat we het met zijn allen gingen doen. Dat de praktijk het samen oppakte. En als praktijk hebben we dat in hele goede tijden gedaan. Maar nu dus ook in corona tijden. Alle collega’s hebben de schouders eronder gezet en dat is kenmerkend voor Fyzie”

Ja Eveline. jij hebt een achtergrond als fysiotherapeut. Wij weten dat natuurlijk wel, maar dat weet de patiënt helemaal niet. Wat is verder nog je rol binnen het team?

“Samen met Fiona  doe  ik grotendeels alles wat met het declaratieproces te maken heeft. Daarnaast ondersteun ik de fysiotherapeuten bij het uitzoeken van zaken die ook met de declaraties te maken hebben.

Alle andere administratieve zaken pakken we met zijn 5 en op. We zijn een goed geolied gezellig team.”

Eveline Lans

Bij het afbellen van patiënten, is er de mogelijkheid geboden om eventueel te gaan videobellen als behandeling, hoe reageerden de patiënten daarop?

“Nou, dat is natuurlijk heel nieuw.” Zegt Fiona. “Sommige mensen waren er heel enthousiast over. Zorg op afstand kan in ieder geval doorgaan. De wat oudere groep vond het natuurlijk wel wat gek, dus zij wilde dan toch eerst wel gewoon gebeld worden. Want ja, een groot deel weet natuurlijk niet goed hoe ze met dat ‘nieuwe videobellen’ om moesten gaan. Dus daar hebben we die groep ook mee geholpen en uitgelegd. En sommige patiënten zeiden van ja: ik weet niet of dat helpt voor mijn klacht. Dus dan laat je eerst een fysiotherapeut bellen om het te bespreken, wat het videobellen eigenlijk  inhoudt. En als ze  eenmaal overtuigd waren, dan vonden ze het prima.”

Voor de fysiotherapeuten was dat videobellen ook wel even een ‘nieuw dingetje’. Wat voor effect heeft deze hele crisis eigenlijk op jullie werkzaamheden gehad, is er veel veranderd?

“ja en nee” aldus Cindy van Rooijen, HRM medewerkster. Cindy regelt alles omtrent de salarisadministratie van alle medewerkers, pensioenen, ziekteverlof etc. “Wij hebben tijdens de Corona lock-down vooral thuis gewerkt en ik moet zeggen dat ik dat ook best als “prettig” heb ervaren. Binnen mijn vakgebied en verantwoordelijkheid binnen de praktijk kon ik ongestoord mijn werk blijven doen en heb ik ook veel taken af kunnen ronden die door de drukte pré-Corona nog zijn blijven liggen.”

Cindy van Rooijen

 “Ja, je kwam ineens toe aan allerlei klusjes.” Zegt Karin van der Heijden.. Karin regelt alles omtrent de medisch fitness, telefoon en administratie email. “Ik ben zelf 2 ochtenden op de praktijk blijven werken. De andere dagen werkte ik vanuit huis. Wel anders en minder bewegingsvrijheid vanwege de lockdown. Dat was wel omschakelen. Qua werk hadden wij wel wat meer tijd “over” en was de indeling van werkzaamheden natuurlijk ook anders. Waardoor wij de tijd hebben benut om ook andere klussen zoals “achterstallig onderhoud” op de praktijk weg te werken. Waar de telefoon, email en alle bijkomende administratieve handelingen voorafgaand aan Corona mijn tijd volledig opslokten was er nu meer tijd voor andere backoffice-klussen, waar wij als collega’s samen de schouders onder hebben gezet.”    

Karin van der Heijden

Eveline: ‘ Al onze taken waren thuis goed uit te voeren. Wel merkte we dat verzekeraars minder goed bereikbaar waren vanwege de lockdown. Andere werkzaamheden konden nu sneller worden opgepakt en afgerond. Dat geeft een goed gevoel ook voor na de lockdown.’ 

Fiona, jij valt natuurlijk in de risicogroep vanwege je MS. De afgelopen periode was denk ik best bijzonder in jouw geval. Hoe was dit voor jou en heb jij dit net zo als je collega’s ervaren?  

‘Omdat ik inderdaad in een zogenaamde risicogroep val, was eigenlijk van begin af aan al duidelijk dat ik thuis moest blijven werken. Sindsdien ben ik ook niet meer op de praktijk geweest. Verder kreeg ik vanuit het ziekenhuis waar ik onder behandeling ben wat extra preventieve bloedcontroles. Vanaf het moment dat ik thuis ben gebleven kon ik gelukkig ook direct thuis mijn werkzaamheden uitvoeren. De feeling met de praktijk en het contact met de collega’s heb ik wel gemist.”

Heb je angst gehad dat je wellicht ziek zou worden in combinatie met de MS? 

“Nee, ik heb hier geen angst  over gehad. Ik heb er gewoon goed voor gezorgd dat ik thuis bleef en heb  mij netjes aan de opgelegde maatregelen gehouden. Ik ging wel wekelijks even naar de supermarkt want anders kwamen de muren thuis op me af. Ook in de supermarkt was ik niet angstig omdat ook daar goede maatregelen zijn getroffen.”.

Het contact met Fyzie eigenaren Menno en Chiel is in deze periode wel intensiever geworden.

– Cindy van Rooijen

Heeft het je veranderd in werk of prive? En wat heeft het je opgeleverd die 9 weken quarantaine?

Cindy: “Ik heb niet echt het gevoel dat ik hier een verandering heb doorgemaakt, behalve dat je je collega’s bijna niet spreekt. Het contact met de collega’s miste ik wel enorm, de aanspraak aan de balie en even een praatje met elkaar maken. Het contact met Fyzie eigenaren Menno en Chiel is in deze periode wel intensiever geworden. Mijn rol als HRM-verantwoordelijke was door deze crisis ook een stuk prominenter en stond daardoor ook meer op de voorgrond”

Eveline: “Waar iedereen normaal altijd druk is en vooral erg veel lijkt te moeten, konden wij nu even helemaal niets. Hoewel onwennig in het begin, is het ook wel fijn om even helemaal terug naar de basis ta gaan. We zitten in een maatschappij waar veel welvaart heerst en onze kinderen opgroeien in een omgeving waar zowat alles kan en ook binnen handbereik ligt. Die welvaart is niet ineens weg, maar wij zijn in deze periode wel even met de neus op de feiten gedrukt, dat even niet alles meer mogelijk was. Van daaruit weer nadenken over alles wat je zowel zakelijk als privé wilt, doet of moet doen, is echt wel heel waardevol geweest, vind ik.”

Hoe zien jullie de komende periode nu voor je, nu alles weer een beetje op gang wordt getrokken?

“Ik kan zelf gelukkig weer starten met werken in de praktijk.”. Aldus Fiona. “Maar wel met de nodige voorzichtigheid hoor. Komende periode zullen wij ook beoordelen of alle genomen voorzorgsmaatregelen wel voldoende blijken zijn: Een glazen scherm voor de balie laten we dicht en eventueel kunnen we met handschoenen aan werken als dat nodig is. Als iemand zich daar toch nog onzeker bij voelt, dan evalueren wij samen hoe het anders kan. Persoonlijk moet het vertrouwen wel weer groeien in het werken op de praktijk, maar ik merk vooral dat de patiënten weer erg blij zijn dat onze praktijk weer open is en dat mensen ook weer naar de praktijk durven komen. Voor de praktijk groeit het aantal behandelingen weer gestaag en dat is natuurlijk ook zeer belangrijk voor de toekomst van de praktijk zelf”

Eveline: “Wij zien dat het nu alweer wat drukker wordt dan voorheen. Het is zeker nog niet zo druk als vòòr het corona tijdperk, want je merkt dat veel patiënten nog wel steeds erg voorzichtig zijn, maar aan de andere kant ook wel weer graag behandeld willen worden. Daar zit nog een soort van scheidslijn, die gaandeweg wel zal vervagen. Daarnaast is het gewoon erg fijn om weer onder de collega’s te zijn, ook al zie je ze nu nog wat minder en is de dynamiek zeker nog anders dan voorheen. Ondanks online mogelijkheden en om elkaar te spreken en te zien vanuit huis, is het zien van en praten met de collega’s datgene wat mij nu vooral iedere dag weer motiveert om naar mijn werk gaan.” 

Cindy “Het is thuis zeker heerlijk om te werken, maar ik vind het ook heerlijk om de collega’s weer eens face-to-face te mogen zien en gewoon je werk op je werk te doen. Vooral het telefonisch contact en het persoonlijke contact met de patiënten aan de balie vind ik zelf weer erg prettig, zodat de feeling met de praktijk weer groeit.”

We moeten allemaal in deze tijd ons gezonde verstand blijven gebruiken

– Karin van der heijden

Nog tips van jullie kant?

Karin “We moeten allemaal in deze tijd ons gezonde verstand blijven gebruiken. Dat heeft ons in de Corona-tijd al veel creativiteit en oplossingsgerichtheid opgeleverd. We zijn als team gegroeid en hebben ook veel nieuwe dingen geleerd.”

Wij zijn er weer klaar voor en we zijn ingericht volgens alle geldende maatregelen om onze patiënten weer te kunnen verwelkomen en de goede zorg te kunnen leveren, zoals patiënten die van Fyzie gewend zijn. Ook achter de schermen gaan wij graag allemaal weer met frisse moed en opgeruimd kantoor voor u als patiënt aan de slag.