Direct een afspraak maken?
Wij helpen u graag met deskundig advies en begeleiding.
Wat is een frozen shoulder?
Een frozen shoulder begint met pijn in de schouder en/of bovenarm die steeds erger wordt. Deze pijn komt door een ontsteking binnenin het gewrichtskapsel (het bindweefsel dat om een gewricht zit). In de loop van weken tot maanden kun je je schouder steeds minder goed bewegen, doordat het gewrichtskapsel verstijft. De schouder raakt als het ware ‘bevroren’. Deze verstijving heeft invloed op meerdere bewegingsrichtingen. Het kan wel 2-5 jaar duren tot de schouder weer volledig functioneert.
Soms ontstaat een frozen shoulder na een val of operatie, maar vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Bij diabetes mellitus, schildklieraandoeningen, epilepsie, de ziekte van Dupuytren, hart- en longaandoeningen of de ziekte van Parkinson komt een frozen shoulder wat vaker voor. Uit recent onderzoek blijkt dat leefstijlfactoren, zoals roken, te weinig bewegen en langdurige stress ook een rol kunnen spelen.
Wat kun je zelf doen bij een frozen shoulder?
Als je schouder begint vast te zitten, durf je je schouder misschien niet te bewegen door de pijn. Het is juist wel belangrijk om binnen je mogelijkheden te blijven bewegen, ook al zijn het maar kleine bewegingen. Je kunt bijvoorbeeld je arm naar beneden laten hangen en voorzichtig kleine, ronddraaiende bewegingen maken. Probeer daarbij zoveel mogelijk onder je pijngrens te blijven.
Hoe kunnen wij jou helpen als je last blijft houden van een frozen shoulder?
Als eerste maakt de fysiotherapeut een inschatting van wat je schouder aankan. Dat doen we door middel van een lichamelijk onderzoek en een intakegesprek. Het is namelijk belangrijk dat de belasting van de behandeling zo goed mogelijk wordt aangepast op de belastbaarheid van de schouder. Vervolgens krijg je advies op maat over het gebruiken van je schouder in relatie tot je klachten en een passende leefstijl. Samen met de therapeut, maar ook thuis, doe je als dit mogelijk is oefeningen die stijfheid en pijnklachten kunnen verminderen. Als het toegevoegde waarde heeft, maakt de fysiotherapeut gebruik van specifieke behandelmethoden als dry needling en manuele therapie. Deze behandelmethoden kunnen het makkelijker maken om weer te kunnen bewegen en ondersteunen je herstel.
Wij helpen u graag met deskundig advies en begeleiding.