• Professioneel
  • Cliëntgericht
  • Grensverleggend
Ik heb klachten in mijn onderbuik en kan mijn plas niet meer goed ophouden. Hoe kom ik hier vanaf?

Ik heb klachten in mijn onderbuik en kan mijn plas niet meer goed ophouden. Hoe kom ik hier vanaf?

Direct een afspraak maken

Wat zijn bekkenklachten?
De bekkenbodem ondersteunt de buikorganen, zoals de blaas en darmen. Bij vrouwen ondersteunt de bekkenbodem ook de baarmoeder en bij mannen de prostaat. De bekkenbodem ligt als een hangmat van spierlagen onder in het bekken. Het zorgt voor het openen en sluiten van de anus en plasbuis bij ontlasting, plassen en bij gemeenschap. Daarnaast draagt de bekkenbodem bij aan de stabiliteit van het bekken en de lage rug. Bekkenklachten kunnen ontstaan door overbelasting van de banden binnen in het bekken, bijvoorbeeld door een zwangerschap, overmatige spierspanning of stuitklachten. Wanneer de omliggende spieren niet sterk genoeg zijn, raken de banden overbelast en geïrriteerd. Je kunt hierdoor klachten in je onderbuik krijgen. Het kan ook zijn dat je moeite krijgt met plassen of juist je plas niet meer goed op kunt houden. 

Wat kun je zelf doen bij bekkenklachten?
Het kan zijn dat de klachten in je onderbuik vanuit je bekken komen. Als je last hebt van bekkenklachten is het extra belangrijk om gezond te leven. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt (1,5 tot 2 liter per dag) en voldoende vezels eet. Daarnaast is voldoende beweging belangrijk. Probeer minstens vijf dagen per week een halfuur te bewegen. Je kunt gaan sporten in de sportschool, maar wandelen, fietsen of in de tuin werken is ook heel goed. Als je voelt dat je moet plassen of poepen, ga dan zo snel mogelijk naar het toilet. Het ophouden van urine of ontlasting kan de bekkenklachten verergeren. Last but not least: zorg dat je goed uitgerust bent door voldoende te ontspannen en genoeg te slapen. Als je ontspannen en uitgerust bent, heb je vaak minder last van spanning en pijn. 

Hoe kunnen wij je helpen bij bekkenklachten?
Hoe een behandeling bij bekkenklachten eruitziet is afhankelijk van de oorzaak. Bekkentherapie bestaat vaak uit oefeningen om de mobiliteit en spanning van het bekken te optimaliseren. Daardoor werk je aan ontspanning, opbouw van kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en uiteindelijk optimale functie. De behandeling is heel doelgericht. Binnen drie tot vier behandelingen verwachten we al verbetering. 

Ontmoet de juiste therapeut

Ellen Kok- Brugmans
Ellen Kok- Brugmans fysiotherapeut
ekok@fyzie.nl BIG: 9044820204
Marijke Holzhauer
Marijke Holzhauer bekkenfysiotherapeut
mholzhauer@fyzie.nl BIG: 49033910704

Direct een afspraak maken?

Wij helpen u graag met deskundig advies en begeleiding.