• Professioneel
  • Cliëntgericht
  • Grensverleggend
Rugpijn rugklachten fysiotherapie Fyzie

Rugklachten

Ik heb pijn in mijn onderrug. Ik wil graag van de pijn af.

Bij Fyzie begrijpen we hoe vervelend en belastend rugklachten kunnen zijn. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn er om je te helpen bij het verminderen van deze klachten en het herstellen van de functie van je lichaam.

Direct een afspraak maken

Wat is lage rugpijn?

Pijn onder in de rug kan er opeens zijn of langzaam komen. Vaak is het een zeurende pijn. De pijn kan ook heel heftig zijn. Bepaalde houdingen of bewegingen geven vaak (veel) meer pijn. Soms lukt bewegen bijna niet door de pijn. Als je stil hebt gezeten, kan je rug stijf voelen. Uit onderzoek blijkt dat 60-90 % van de bevolking te maken krijgt met lage rugpijn en of nekklachten. Van het aantal bezoeken aan een huisarts houdt 3% verband met lage rugklachten. Het is niet duidelijk hoe pijn onder in de rug precies ontstaat. Artsen denken dat de spieren, banden en botten onder in de rug tijdelijk niet goed samenwerken.

Wat kun je zelf doen als je last hebt van lage rugpijn?

Je kunt zelf veel doen om lage rugpijn te verminderen. Ga zo veel mogelijk door met wat je normaal elke dag doet. Zoals het huishouden, werk en hobby's. Zo verklein je de kans dat je pijn lange tijd blijft. Zorg dat je veel beweegt. Dat is belangrijk, ook al heb je veel pijn. Je kunt met bewegen niets stuk maken in je rug, ook niet als het veel pijn doet. Bewegen helpt juist om beter te worden. Zit niet te lang stil in dezelfde houding. Ga bijvoorbeeld na 15 minuten zitten steeds even staan, een stukje lopen of een oefening doen.

Hoe kunnen wij jou helpen als je last hebt van lage rugpijn?

Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen, stelt de therapeut je een aantal vragen. Ook doet de therapeut een lichamelijk onderzoek. In zeldzame gevallen wordt er een oorzaak gevonden waarvoor een andere specialist nodig is, maar meestal kunnen we je helpen met adviezen en oefentherapie. Je leert oefeningen die je zelfstandig of onder begeleiding van de fysiotherapeut kunt doen. Soms is manipulatie of mobilisatie van de rug nodig. Dat is een techniek om de wervelkolom te laten bewegen. Ook ontspanningsoefeningen kunnen onderdeel zijn van de behandeling. Stress, depressieve gevoelens en angst om te bewegen kunnen er namelijk voor zorgen dat de rugpijn minder snel overgaat. Samen bespreken we wat je klachten zijn, wat je graag wilt bereiken en welke behandeling daar het beste bij past.

Direct een afspraak maken?

Wij helpen u graag met deskundig advies en begeleiding.