• Professioneel
  • Cliëntgericht
  • Grensverleggend
Post-Covid therapie Fyzie

Post-Covid

Ik heb corona gehad en ben sindsdien extreem moe en kortademig. Ik wil graag meer energie krijgen, zodat ik weer kan sporten.

Bij Fyzie begrijpen we hoe vervelend en belastend post-covid klachten kunnen zijn. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn er om je te helpen bij het verminderen van deze klachten en het herstellen van de functie van je lichaam.

Direct een afspraak maken

Wat is long-COVID?

COVID-19 is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Direct na besmetting hebben mensen vaak last van verkoudheid, hoesten, benauwdheid, verhoging en koorts en minder goed kunnen ruiken en proeven. Een aantal patiënten heeft aanhoudende klachten. Dit wordt internationaal ‘long-COVID’ genoemd en in Nederland het post-COVID-syndroom (Gezondheidsraad 2022). Er is nog niet veel bekend over het post-COVID-syndroom. De symptomen verschillen per persoon. Met name vermoeidheid, benauwdheid of moeilijk ademen, bang zijn, vermindering van concentratie en slaapproblemen komen vaak voor.

Wat kun je zelf doen als je long-COVID hebt?

Ademhalingsproblemen kunnen ertoe leiden dat je gespannen of angstig wordt. Neem daarom voldoende tijd om te ontspannen. Mindfulness, yoga- en/of ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen. Probeer een balans te vinden tussen dingen doen en rust nemen. Zo zorg je ervoor dat de klachten niet erger worden. Gebruik de energie die je hebt voor de dingen die je echt wilt of moet doen. Dit kan best lastig zijn. Een (fysio)therapeut kan je hierbij helpen. 

Hoe kunnen wij jou helpen als je last houdt van long-COVID?

De fysiotherapeut helpt je om inzicht te krijgen in je klachten en begeleid je bij het verantwoord opbouwen van dagelijkse activiteiten. Hierbij zijn energieverdeling en het risico op overbelasting belangrijke aandachtspunten. De fysiotherapeut zorgt er op deze manier voor dat je op een verantwoorde manier aan je herstel werkt. De fysiotherapeut kijkt ook hoe het verder met je gaat. Heb je problemen op emotioneel vlak, verloopt het herstel goed en eet je (gezond) genoeg? Binnen ons COVID-herstelprogramma werken we samen met andere specialisten. Als het nodig is schakelt de fysiotherapeut in overleg met de huisarts andere zorgverleners in. Denk bijvoorbeeld aan een ergotherapeut, diëtiste, logopediste en psychosomatisch fysiotherapeut. Wanneer je bij ons komt revalideren word je standaard bij een fysiotherapeut en ergotherapeut ingepland. Na de intake is er een overleg tussen beide therapeuten en stellen we samen een revalidatieplan op. Als het nodig is schakelen we hierbij nog een andere specialist in. 

Ontmoet de juiste therapeut

Anne de Bruijn
Anne de Bruijn fysiotherapeut
adbruijn@fyzie.nl BIG: 49924658004
Emma van de Vorst
Emma van de Vorst fysiotherapeut
emmavdvorst@fyzie.nl BIG: 99928537704
Janet de Jong- Heimensen
Janet de Jong- Heimensen Geriatrietherapeut MSc
jheimensen@fyzie.nl BIG: 89917342704
Kimberley Soetekouw
Kimberley Soetekouw fysiotherapeut
Kristie Ligthart
Kristie Ligthart Geriatrietherapeut MSc
kligthart@fyzie.nl BIG: 19924888404

Direct een afspraak maken?

Wij helpen u graag met deskundig advies en begeleiding.