• Professioneel
  • Cliëntgericht
  • Grensverleggend
Sporten na chemo fysiotherapie Fyzie

Oncologie en oedeem

Ik heb een paar maanden geleden chemotherapie gehad. Ik ben nu helemaal kankervrij, maar door de chemo heb ik een hele slechte conditie. Ik wil graag weer op de fiets naar mijn werk kunnen zonder buiten adem te raken. Hoe kan ik fitter worden?

Bij Fyzie begrijpen we hoe vervelend en belastend deze klachten na chemotherapie kunnen zijn. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn er om je te helpen bij het verminderen van deze klachten en het herstellen van de functie van je lichaam.

Direct een afspraak maken

Hoe ontstaat een slechte conditie door chemotherapie?

Zowel bestraling als chemotherapie hebben een negatieve invloed op het lymfestelsel. Het lymfestelsel heeft twee belangrijke functies:

  • Het verwijdert afvalstoffen uit je lichaam. 

  • Het beschermt je tegen infecties. De lymfeklieren bevatten witte bloedcellen die ontstekingen bestrijden.

Wanneer je lymfestelsel door chemotherapie is aangetast, worden afvalstoffen minder goed uit je lichaam verwijderd en ben je minder goed beschermd tegen infecties. Dit kun je merken aan een verslechterde conditie.

Wat kun je zelf doen om je conditie na chemotherapie te verbeteren? 

Het belangrijkste is dat je blijft bewegen. Door regelmatig te bewegen, zorg je ervoor dat je je conditie en spierkracht zoveel mogelijk behoudt en eventueel opbouwt. Wanneer je je moe voelt, lijkt het verstandig om rust te houden, maar als je je conditie wilt verbeteren, is rust houden niet altijd effectief. Te veel rust houden heeft geen goede invloed op vermoeidheid. Lichaamsbeweging geeft energie, zorgt voor ontspanning en je kunt er plezier aan beleven!

Hoe kunnen wij jou helpen om je verslechterde conditie na chemotherapie te verbeteren?

De fysiotherapeut helpt je om een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Daarbij houden we rekening met factoren die het herstel kunnen belemmeren zoals bijvoorbeeld stress. De behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen zoals conditietraining op maat, coaching en lymfedrainage. Lymfedrainage is een behandelmethode om de afvoer van overtollig vocht (oedeem) in de weefsels te stimuleren. De vochtafvoer kan gestimuleerd worden door speciale massagetherapie en oefentherapie. Daarnaast kunnen bandages, tape en therapeutische kousen nieuwe vochtophoping voorkomen. 

Ontmoet de juiste therapeut

Faranak Memarian
Faranak Memarian oedemtherapeut
fmemarian@fyzie.nl BIG: 59911954204
Joachim Nagel
Joachim Nagel manueel therapeut MSc, oedeemtherapeut
jnagel@fyzie.nl BIG: 79913164504
Marije van der Star-Logtenstein
Marije van der Star-Logtenstein Oedeemtherapeut - Oncologie
mlogtenstein@fyzie.nl BIG: 49909724704
Narod Bagdasar
Narod Bagdasar Oedeemtherapeut - Oncologie
nbagdasar@fyzie.nl BIG: 19915249504

Direct een afspraak maken?

Wij helpen u graag met deskundig advies en begeleiding.