• Professioneel
  • Cliëntgericht
  • Grensverleggend
Niet aangeboren hersenletsel Fyzie

Niet aangeboren hersenletsel

Door een hersenbeschadiging is mijn linkerarm verlamd en heb ik moeite met dagelijkse taken, zoals afwassen en aankleden. Ik wil me graag weer zelfstandig kunnen aankleden.

Bij Fyzie begrijpen we hoe vervelend en belastend hersenbeschadiging kan zijn. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn er om je te helpen bij het verminderen van deze klachten en het herstellen van de functie van je lichaam.

Direct een afspraak maken

Wat is een spierverlamming?

Een verlamming is het resultaat van uitgevallen delen van het motorische zenuwstelsel. De spier kan daardoor niet meer genoeg kracht uitoefenen of trekt zelfs helemaal niet meer samen. Een verlamming kan verschillende oorzaken hebben, zoals een beroerte of zenuwbeschadiging. 

Wat kun je zelf doen bij een (gedeeltelijke) spierverlamming?

Dit is afhankelijk van de ernst van de verlamming. Als je bijvoorbeeld heel weinig of helemaal geen gevoel meer hebt in je rechterarm, kun je je linkerhand gebruiken om je rechterarm te bewegen. Wanneer je wat meer gevoel in je rechterarm hebt, kun je je rechterarm trainen door alles zoveel mogelijk met rechts te doen. Door de bewegingen heel vaak te herhalen, versterk je de verbinding tussen het brein en de (spier)groepen.

Hoe kunnen wij jou helpen bij neurologische klachten?

Door middel van een gesprek en functietesten proberen we de vraag en de startsituatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Samen met jou als cliënt en eventuele naasten maken we een behandelplan op maat. Als het nodig is, werken we samen met andere specialisten. Hierbij kun je denken aan een ergotherapeut, een logopedist of een psycholoog. Tijdens de behandeling oefen je met praktische vaardigheden, zoals lopen en grijpen. Het doel is dat je zoveel mogelijk dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, wassen of fietsen, zelfstandig kunt doen. Soms is daarbij nodig om activiteiten op een andere manier uit te voeren dan je gewend bent, zodat je toch kunt doen wat je wilt. Je leert dan compensatiestrategieën en maakt zo nodig gebruik van hulpmiddelen.  

Ontmoet de juiste therapeut

Anne de Bruijn
Anne de Bruijn fysiotherapeut
adbruijn@fyzie.nl BIG: 49924658004
Elise Pillaroo
Elise Pillaroo fysiotherapeut - MSc Neurofysiotherapie
epillaroo@fyzie.nl BIG: 69924199804
Kristie Ligthart
Kristie Ligthart Geriatrietherapeut MSc
kligthart@fyzie.nl BIG: 19924888404

Direct een afspraak maken?

Wij helpen u graag met deskundig advies en begeleiding.