• Professioneel
  • Cliëntgericht
  • Grensverleggend
Leefstijl veranderen Fyzie

Gezonde leefstijl

Ik ben te zwaar en heb daardoor pijn in mijn knieën. Ik wil graag sporten, maar het lukt me niet om dit vol te houden. Hoe kan ik mijn leefstijl blijvend veranderen en daarmee mijn klachten verminderen?

Bij Fyzie begrijpen we hoe lastig het is om je leefstijl te veranderen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn er om je te helpen bij het veranderen van je leeftsijl en het verminderen van deze klachten. 

Direct een afspraak maken

Wat is een gezonde leefstijl?


Wanneer je te zwaar bent zonder aanwijsbare medische oorzaak, kan dit voortkomen uit je leefstijl. ‘Leefstijl’ is een breed begrip. Er vallen allerlei factoren onder, zoals voeding, beweging, ontspanning, middelengebruik en slaap. Je leefstijl is daarom niet per definitie ‘gezond’ of ‘ongezond’. Vaak leef je op bepaalde gebieden al gezond, maar is er op andere gebieden nog verbetering te behalen. 

Wat kun je zelf doen om je leefstijl gezonder te maken?


Daar kunnen we kort over zijn: heel veel! Je kunt gaan sporten, mediteren, eerder naar bed, meer groenten en fruit eten… Het is aan de ene kant goed nieuws dat je zoveel kunt doen om gezonder te leven, maar aan de andere kant kan de hoeveelheid mogelijkheden overweldigend zijn. Als er zoveel dingen zijn die je kunt doen om gezonder te leven, waar begin je dan? Gedrag blijvend veranderen is moeilijk en vraagt veel motivatie en oefening. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken: het stoppen met roken is misschien niet zo moeilijk, maar hoe zorg je ervoor dat je niet opnieuw begint?

Gemiddeld duurt het twee maanden van dagelijks oefenen tot een nieuwe gedraging een automatisme wordt. Een valkuil bij het veranderen van je leefstijl, is dat je aan te veel doelen tegelijk wil werken. Je wil bijvoorbeeld stoppen met roken én gezonder eten. Blijvend stoppen met roken is al moeilijk, laat staan dat je ook nog een gezonder eetpatroon moet aanleren. Het is heel begrijpelijk dat je, als je eenmaal de knop hebt omgezet, alles tegelijk wil aanpakken. Het is alleen niet erg realistisch dat je dit ook daadwerkelijk volhoudt. Probeer daarom je doelen zo klein mogelijk te maken en blij te zijn met iedere stap die je maakt. Geduld is niet alleen een schone, maar ook een onmisbare zaak bij het veranderen van je leefstijl.

Hoe kunnen wij jou helpen bij leefstijlgerelateerde klachten?


Fyzie biedt twee verschillende trajecten aan die jou kunnen helpen met het verbeteren van je gezondheid en leefstijl:

Waarom kiezen voor Fyzie voor hulp bij leefstijl?

Waarom kiezen voor Fyzie voor hulp bij leefstijl?

Persoonlijke begeleiding, met vaste behandelaar
Specialistische teams, voor de beste zorg
Op je eigen tijd een afspraak inplannen
Direct een afspraak maken

Ontmoet de juiste therapeut

Emma van de Vorst
Emma van de Vorst fysiotherapeut
emmavdvorst@fyzie.nl BIG: 99928537704

Direct een afspraak maken?

Wij helpen u graag met deskundig advies en begeleiding.

Veelgestelde vragen

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk?

Een gebalanceerde levensstijl kan helpen bij:

  • Vermindering van het risico op chronische ziekten.
  • Verhogen van uw energieniveau.
  • Verbeteren van uw stemming en mentale welzijn.
  • Verlengen van uw levensduur.
Plan een afspraak in
Wat is een gezonde leefstijl precies?

Een gezonde leefstijl is een balans van goede voeding, regelmatige beweging, mentaal welzijn en voldoende rust. Leefstijl is een breed begrip en is afhankelijk van verschillende factoren, daarom is je leefstijl niet per definitie ‘gezond’ of ‘ongezond’.

Vergoed de verzekering mijn behandelingen bij Fyzie?

Of fysiotherapie vergoed wordt door je verzekering, hangt af van je verzekering, je leeftijd en je klachten. In de meeste gevallen zit fysiotherapie zit niet in de basisverzekering, maar er zijn een paar uitzonderingen.

Bekijk de vergoeding van de zorgverzekeraar