• Professioneel
  • Cliëntgericht
  • Grensverleggend
COPD rollator Fyzie

COPD

Door COPD heb ik last van benauwdheidsaanvallen.  Ik zou graag weer naar mijn werk willen fietsen, maar dat durf ik niet omdat ik bang ben dat ik dan benauwd word.

Bij Fyzie begrijpen we hoe vervelend en belastend COPD kan zijn. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn er om je te helpen bij het verminderen van deze klachten en het herstellen van de functie van je lichaam.

Direct een afspraak maken

Wat is COPD?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Als je COPD hebt, adem je minder lucht in en uit. Daardoor kun je het benauwd krijgen. Ook kun je gaan hoesten en slijm opgeven. Hoewel COPD vooral de longen aantast, heeft het ook invloed op de rest van het lichaam. Je kunt bijvoorbeeld vermoeid raken, je conditie en spierkracht kunnen verslechteren, en je gemoedstoestand kan veranderen. Deze verschijnselen zijn symptomen die kunnen optreden bij een aandoening zoals COPD. Als je COPD hebt, kunnen je klachten plotseling verergeren, wat vaak resulteert in een benauwdheidsaanval.

Oorzaak COPD?

COPD is een langdurige longaandoening die zich meestal ontwikkelt als gevolg van langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen die de longen irriteren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

  • Roken: Dit is de belangrijkste risicofactor voor COPD. Zowel actief roken als langdurige blootstelling aan passief roken kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte.
  • Luchtvervuiling: Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling, met name fijnstof en andere schadelijke deeltjes, kan ook het risico op COPD verhogen.
  • Beroepsmatige blootstelling: Sommige mensen ontwikkelen COPD door langdurige blootstelling aan schadelijke dampen, gassen of stof in hun werkomgeving.
  • Genetische factoren: Er zijn ook aanwijzingen dat genetische factoren een rol kunnen spelen in de gevoeligheid voor de ziekte, hoewel dit minder vaak voorkomt.
  • Infecties: Ernstige longinfecties, vooral op jonge leeftijd, kunnen het risico op COPD op latere leeftijd verhogen, hoewel dit minder gebruikelijk is als primaire oorzaak.
  • Leeftijd en geslacht: COPD komt vaker voor bij ouderen en het risico neemt toe met de leeftijd. Vroeger werd de ziekte vaker gediagnosticeerd bij mannen, maar door veranderende rookpatronen komt het nu ook steeds vaker voor bij vrouwen.

Wat kun je zelf doen bij COPD?

Als je rookt en COPD hebt, is stoppen met roken de belangrijkste stap. Wanneer je stopt met roken, komt er geen extra schade meer in je longen door de rookdeeltjes. Hoe eerder je stopt met roken, hoe beter voor je longen. Als je net bent gestopt, kun je eerst meer slijm gaan hoesten in plaats van minder. Het duurt een paar maanden voordat je merkt dat het beter gaat. Naast stoppen met roken is het heel belangrijk dat je blijft bewegen. Dat is vaak lastig, omdat je door te bewegen benauwd kunt worden. Als gevolg kun je lichamelijke inspanning gaan vermijden, waardoor je klachten juist toenemen. Om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal terechtkomt, kun je het bewegen langzaam opbouwen. Bijvoorbeeld door vijf keer per week 30 minuten te wandelen, fietsen of zwemmen. Als je het moeilijk vindt om te gaan bewegen omdat je bang bent dat je kortademig benauwd, kan een fysiotherapeut je helpen bij het doorbreken van deze negatieve spiraal. 

Behandelen van COPD

De fysiotherapeut kan je ademhalings- en hoesttechnieken aanleren om een benauwdheidsaanval op te vangen en om taai slijm op te kunnen hoesten. Met behulp van deze technieken kun je benauwdheidsaanvallen beter controleren en neemt je angst voor een benauwdheidsaanval af. Als dat goed gaat, ga je trainen om fysiek weer sterker te worden. Door regelmatig te trainen, kan je het aantal longaanvallen verminderen. Om jouw voortgang te monitoren en inzichtelijk te maken, nemen we tijdens het behandelproces regelmatig vragenlijsten en specifieke testen af. Als het nodig is, zetten we naast fysiotherapie ook andere zorg in. Denk hierbij aan thuiszorg, ergotherapie, de huisarts of een diëtist. Uiteraard doen we dit altijd in samenspraak met jou als cliënt.

Waarom kiezen voor Fyzie voor de behandeling van COPD?

Waarom kiezen voor Fyzie voor de behandeling van COPD?

Persoonlijke begeleiding, met vaste behandelaar
Specialistische teams, voor de beste zorg
Op je eigen tijd een afspraak inplannen
Direct een afspraak maken

Ontmoet de juiste therapeut

Ellen Kok- Brugmans
Ellen Kok- Brugmans fysiotherapeut
ekok@fyzie.nl BIG: 9044820204
Esmée van Linde - van Hattem
Esmée van Linde - van Hattem psychosomatisch oefentherapeut
evlinde@fyzie.nl BIG: 49103816393
Jacqueline Pluimer
Jacqueline Pluimer fysiotherapeut
jpluimer@fyzie.nl BIG: 9034720904
Janet de Jong- Heimensen
Janet de Jong- Heimensen Geriatrietherapeut MSc
jheimensen@fyzie.nl BIG: 89917342704
Jessie Schraven
Jessie Schraven fysiotherapeut, kaaktherapeut, logopedist
jschraven@fyzie.nl BIG: 4109988
Kimberley Soetekouw
Kimberley Soetekouw fysiotherapeut
Kristie Ligthart
Kristie Ligthart Geriatrietherapeut MSc
kligthart@fyzie.nl BIG: 19924888404
Lars Voskuilen
Lars Voskuilen psychosomatisch fysiotherapeut MSc
lvoskuilen@fyzie.nl BIG: 29923317604
Maureen Thiewes
Maureen Thiewes Fysiotherapeut
mthiewes@fyzie.nl BIG: 29929879704
Suzanne Reekers
Suzanne Reekers Psychosomatisch fysiotherapeut MSc
sreekers@fyzie.nl BIG: 09923656404

Direct een afspraak maken?

Wij helpen u graag met deskundig advies en begeleiding.

Veelgestelde vragen

Wat betekent COPD?

COPD staat voor Chronische Obstructieve Longziekte. Het is een verzamelnaam voor een aantal chronische longaandoeningen die gekenmerkt worden door een aanhoudende beperking van de luchtstroom in de longen. Deze beperking is over het algemeen progressief, wat betekent dat het in de loop van de tijd erger kan worden.

COPD behandelen
Wat is het verschil tussen longemfyseem en COPD?

COPD (Chronische Obstructieve Longziekte) is een verzamelnaam voor een groep longaandoeningen die de luchtstroom in de longen beperken. Longemfyseem is een van de twee belangrijkste subtypes van COPD; het andere belangrijke subtype is chronische bronchitis. Beide aandoeningen vallen onder de paraplu van COPD. Bij longemfyseem zijn voornamelijk de longblaasjes aangetast en bij ​​chronische bronchitis zijn de grotere luchtwegen aangetast.

Ik wil een intakegesprek
Vergoed de verzekering mijn behandelingen bij Fyzie?

Of fysiotherapie vergoed wordt door je verzekering, hangt af van je verzekering, je leeftijd en je klachten. In de meeste gevallen zit fysiotherapie zit niet in de basisverzekering, maar er zijn een paar uitzonderingen.

Bekijk de vergoeding van de zorgverzekeraar