Ik heb klachten in mijn onderbuik en kan mijn plas niet meer goed ophouden. Hoe kom ik hier vanaf?
Bij Fyzie begrijpen we hoe vervelend en belastend bekkenklachten kunnen zijn. Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten zijn er om je te helpen bij het verminderen van deze klachten en het herstellen van de functie van je bekkenbodem.
De bekkenbodem speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van de buikorganen, zoals de blaas en darmen. Voor vrouwen vervult de bekkenbodem ook de functie van ondersteuning voor de baarmoeder, terwijl dit bij mannen geldt voor de prostaat. Deze belangrijke structuur bevindt zich als een hangmat van spierlagen onder in het bekken. Het heeft de verantwoordelijkheid voor het openen en sluiten van de anus en plasbuis tijdens ontlasting, plassen en gemeenschap. Bovendien draagt de bekkenbodem bij aan de stabiliteit van het bekken en de lage rug.
Bekkenklachten kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals overbelasting van de banden binnen in het bekken. Dit kan bijvoorbeeld optreden tijdens een zwangerschap, als gevolg van overmatige spierspanning of stuitklachten. Wanneer de omliggende spieren niet voldoende sterk zijn, kunnen de banden overbelast en geïrriteerd raken, wat kan leiden tot klachten in de onderbuik. Een ander gevolg hiervan kan zijn dat iemand moeite krijgt met plassen of juist zijn plas niet meer goed kan ophouden.
Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit kunnen dus ernstige ongemakken veroorzaken, waarbij incontinentie een van de symptomen kan zijn. Het is belangrijk om bij dergelijke klachten tijdig professionele hulp in te schakelen, zodat passende behandeling en gerichte oefeningen kunnen helpen bij het verlichten van de klachten en het versterken van de bekkenbodem en omringende spieren.
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt (1,5 tot 2 liter per dag) en voldoende vezels eet.
Daarnaast is voldoende beweging belangrijk. Probeer minstens vijf dagen per week een halfuur te bewegen. Je kunt gaan sporten in de sportschool, maar wandelen, fietsen of in de tuin werken is ook heel goed.
Als je voelt dat je moet plassen of poepen, ga dan zo snel mogelijk naar het toilet. Het ophouden van urine of ontlasting kan de bekkenklachten verergeren.
Last but not least: zorg dat je goed uitgerust bent door voldoende te ontspannen en genoeg te slapen. Als je ontspannen en uitgerust bent, heb je vaak minder last van spanning en pijn.
Hoe een behandeling bij bekkenklachten eruitziet is afhankelijk van de oorzaak. Bekkentherapie bestaat vaak uit oefeningen om de mobiliteit en spanning van het bekken te optimaliseren. Daardoor werk je aan ontspanning, opbouw van kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en uiteindelijk optimale functie. De behandeling is heel doelgericht. Binnen drie tot vier behandelingen verwachten we al verbetering.
Wij helpen u graag met deskundig advies en begeleiding.
Bij bekkeninstabiliteit is het belangrijk om voorzichtig te zijn en activiteiten te vermijden die de klachten verergeren. Het is belangrijk om te onthouden dat bekkeninstabiliteit per persoon kan verschillen, dus het is raadzaam om professioneel advies in te winnen voor de juiste aanpak en behandeling.
Neem contact op voor een intakegesprekIncontinentie kan een vervelend probleem zijn, maar gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het te verminderen of onder controle te krijgen. Het zoeken naar professionele hulp en het nemen van de juiste maatregelen kan je helpen om de controle terug te krijgen en de impact van incontinentie op je leven te verminderen.
Pak incontinentie aanOf fysiotherapie vergoed wordt door je verzekering, hangt af van je verzekering, je leeftijd en je klachten. In de meeste gevallen zit fysiotherapie zit niet in de basisverzekering, maar er zijn een paar uitzonderingen.
Bekijk de vergoeding van de zorgverzekeraar