• Professioneel
 • Cliëntgericht
 • Grensverleggend
Sensorische informatieverwerking (SI) - Kinderfyzie Amersfoort

Sensorische informatieverwerking (SI)

Bij KinderFyzie begrijpen we hoe belangrijk de ontwikkeling van uw kind is. Wij begrijpen het belang van een evenwichtige zintuiglijke ontwikkeling voor het algehele welzijn en de groei van uw kind. Ons toegewijde team biedt gespecialiseerde ondersteuning en begeleiding voor kinderen met uitdagingen in sensorische informatieverwerking.

Direct een afspraak maken

Wat is sensorische informatieverwerking? 


Via onze zintuigen nemen we prikkels uit onze omgeving en ons eigen lichaam op. De informatie afkomstig uit de verschillende prikkels gebruiken wij om te overleven, onze behoeftes te bevredigen, te leren en soepel te bewegen. Onze hersenen ontvangen sensorische informatie, interpreteren deze als boodschap en organiseren een doelmatige reactie.

Wanneer de sensorische boodschappen uit onze omgeving en ons eigen lichaam niet goed verwerkt worden, is er sprake van problemen in de sensorische informatieverwerking. Iemand heeft dan moeite om adequaat te reageren op alledaagse prikkels. Op het moment dat de zintuigsystemen niet optimaal functioneren kan ook hun samenwerking en afstemming op elkaar verstoord zijn. Sensorische informatieverwerkingstherapie (SI-therapie) kan uitkomst bieden.

Wanneer SI-therapie?


Er zijn een aantal indicaties voor onderzoek en behandeling van sensorische informatieverwerking, dit zijn onder andere:

 • Uw kind is beweeglijk en impulsief.
 • Uw kind is dromerig en lijkt in zijn eigen wereld te leven.
 • Uw kind reageert vaak laat op binnenkomende prikkels of prikkels uit zijn eigen lichaam (bv. naam roepen, aandrang voelen).
 • Uw kind reageert met een sterke afweerreactie op prikkels (bv. Geluiden, voeding, kleding, onverwachte of onvoorspelbare situaties).
 • Uw kind lijkt alles op te merken in zijn of haar omgeving en is hierdoor sneller afgeleid dan andere kinderen.
 • Uw kind beweegt houterig of onvoldoende afgestemd op de situatie. 

Voordelen van SI-therapie

 1. Verbeterde sensorische integratie: Onze therapie helpt kinderen bij het verwerken en reageren op zintuiglijke informatie uit hun omgeving, wat leidt tot een betere concentratie, leren en sociaal gedrag.
 2. Ontwikkeling van motorische vaardigheden: Sensorische informatieverwerkingstherapie ondersteunt de ontwikkeling van zowel grove als fijne motorische vaardigheden, essentieel voor dagelijkse activiteiten en academisch succes.
 3. Versterking van zelfvertrouwen: Door kinderen te helpen begrijpen en beheersen hoe ze sensorische informatie verwerken, bevorderen we hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Hoe verloopt SI-therapie bij KinderFyzie?


Om een zo breed mogelijk beeld van het kind en de hulpvraag te krijgen wordt het onderzoek opgesplitst in meerdere delen. Er wordt gestart met een intake met (een van) de ouders en het kind om te kijken waar de hulpvraag ligt.  

Vanuit hier wordt het onderzoek ingepland waar we de sensomotorische ontwikkeling in kaart brengen. De eerste keer wordt onderzoek gedaan naar de motoriek. Hier gaat het vooral om de uitvoering en de informatieverwerking hierbij. Bij het tweede deel van het onderzoek wordt het sensorische deel in kaart gebracht.  

U, als ouder, vult daarnaast een vragenlijst in die gaat over de zintuigelijke informatieverwerking (Sensory Profile-oudervragenlijst). De vragenlijst kan evt. ook door leerkrachten worden ingevuld (Sensory Profile- School Companion). 

Wanneer we alle informatie hebben verzameld schrijven we een onderzoeksverslag dat we vervolgens met u bespreken en aan u meegeven. Het kan zijn dat u verder kunt met de adviezen, maar wellicht wordt er ook een behandeltraject aangeboden. Dit is afhankelijk van de uitslagen van de testen en omstandigheden van het kind/ouders.  

SI therapie - KinderFyzie

Daarom KinderFyzie

Gespecialiseerde zorg

Onze Kinderfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in sensorische informatieverwerking en hebben uitgebreide ervaring in het ondersteunen van kinderen met sensorische verwerkingsuitdagingen.

Persoonlijke aanpak

Wij geloven in een persoonlijke benadering. Elk kind is uniek, en onze therapie wordt op maat gemaakt om aan de specifieke behoeften van uw kind te voldoen.

Betrokkenheid

We werken nauw samen met ouders, leerkrachten en andere zorgverleners om een holistische benadering van de zorg te garanderen en de beste resultaten voor uw kind te bereiken.

Maak eenvoudig een afspraak
Kinderfysiotherapie diensten

Onze diensten in kinderfysiotherapie

Wij bieden een breed scala aan diensten aan binnen de kinderfysiotherapie, waaronder:

 • Kinderfysiotherapie
 • Motorische ontwikkeling
 • Houdingscorrectie / schrijftherapie
 • Behandeling van sportblessures
 • Ademhalingsproblematiek
 • Peutergym


Elke sessie wordt zorgvuldig gepland en uitgevoerd door onze deskundige kinderfysiotherapeuten, met als doel de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van uw kind te bevorderen.

Maak eenvoudig een afspraak

Direct een afspraak maken?

Wij helpen u graag met deskundig advies en begeleiding.

Veelgestelde vragen

Wat is sensorische informatieverwerking?

Sensorische informatieverwerking verwijst naar de manier waarop het zenuwstelsel informatie van de zintuigen ontvangt, verwerkt en interpreteert. Een efficiënte verwerking is essentieel voor dagelijkse activiteiten, leren en gedrag.

Hoe herken ik of mijn kind problemen heeft met sensorische informatieverwerking?

Tekenen kunnen zijn: overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, ondergevoeligheid, problemen met motorische vaardigheden, concentratieproblemen, of moeilijkheden in sociale interacties. Een gespecialiseerde therapeut kan een gedetailleerde beoordeling uitvoeren.

Voor welke kinderen is sensorische informatieverwerkingstherapie geschikt?

Therapie voor sensorische informatieverwerking is bedoeld voor kinderen die moeite hebben met het verwerken van zintuiglijke informatie, wat kan leiden tot uitdagingen in gedrag, motorische vaardigheden, leren en interactie met anderen.

Neem contact op!
Zijn de therapeuten bij Fyzie gespecialiseerd in kinderfysiotherapie?

Ja, bij Fyzie hebben we ervaren kinderfysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van kinderen.

Vergoed de verzekering kinderfysiotherapie bij Fyzie?

Als je onder de 18 jaar bent, krijg je de eerste 18 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanuit je basisverzekering. Hebben deze behandelingen niet het gewenste resultaat? Dan vergoedt je aanvullende zorgverzekering eventueel meer behandelingen. Check hiervoor je polisvoorwaarden. Zowel vergoedingen vanuit de basis- als aanvullende verzekering gaan niet van je eigen risico af.

Bekijk de vergoeding van de zorgverzekeraar