Alles tot in de puntjes geregeld
Een behandeling bij Fyzie bestaat globaal uit drie stappen: intake, behandeling en evaluatie.
We leggen de stappen uit aan de hand van de ervaring van mevrouw De Vos (70 jaar). Mevrouw de Vos is door chronische klachten jarenlang in behandeling geweest bij Fyzie.
Intake
Tijdens de intake proberen we jouw klacht(en) en hulpvraag zo goed mogelijk te begrijpen. Als voorbereiding op je eerste afspraak vragen we je daarom (online) een vragenlijst in te vullen. In de vragenlijst beantwoord je vragen over het probleem dat je ervaart en in welke mate je gehinderd wordt door het probleem. Ook vul je in welke activiteiten je nu niet meer kunt doen en wel weer graag zou willen doen. De fysiotherapeut gebruikt jouw antwoorden op de vragenlijst om de eerste afspraak voor te bereiden. De eerste afspraak bestaat uit een intakegesprek. De fysiotherapeut stelt vragen over je klachten en de factoren die de klachten in stand houden, doet eventueel een lichamelijk onderzoek en gebruikt gevalideerde meetinstrumenten. Tijdens het intakegesprek worden de wederzijdse verwachtingen besproken: wat verwacht jij als cliënt van de therapeut en wat verwacht de therapeut van jou?
Mevrouw De Vos over de intake:
“Ik ben al cliënt bij Fyzie sinds het eerste uur. Ik ben voor verschillende klachten in behandeling geweest. De laatste behandeling was voor een schouderblessure. Ik heb met de therapeut besproken welke dingen ik door mijn blessure niet meer kon, maar vooral wat ik graag wél weer wilde kunnen. Ik wilde bijvoorbeeld heel graag weer fietsen. Wat ik zeker in deze fase erg prettig vond, is dat mijn klacht en hulpvraag serieus werden genomen. Ik voelde mij gezien en gehoord. De manier waarop je benaderd wordt, is erg persoonlijk. Ik voelde me al snel op mijn gemak bij de therapeut. Tegelijkertijd is er ook altijd ruimte voor een grapje. Dat zorgt ervoor dat ik de behandeling nooit als ‘zwaar’ heb ervaren.”
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van je hulpvraag en ziet er daarom bij iedere cliënt anders uit. Een behandeling bestaat in elk geval uit contactmomenten tussen de fysiotherapeut en jou als cliënt. Deze contactmomenten vinden meestal op locatie plaats, maar kunnen ook online, telefonisch of bij je thuis plaatsvinden. Tijdens de contactmomenten geeft de fysiotherapeut praktische adviezen, oefeningen die je thuis kunt uitvoeren of specifieke behandeling of training.
In onze online cliëntomgeving vind je specifieke begeleidingsinstructies bij jouw behandeling. Je kunt hier de adviezen teruglezen en instructievideo’s van de oefeningen bekijken.
Tijdens de behandeling evalueren we regelmatig in hoeverre de behandeldoelen worden behaald. Als de behandeldoelen niet gehaald worden of in de tussentijd zijn veranderd, kan de behandeling wat aangepast worden. Dit doen we altijd in overleg met jou als cliënt.
De duur van een behandeling varieert ook per hulpvraag. Sommige cliënten komen voor een kortdurend advies en andere cliënten, bijvoorbeeld met chronische klachten, hebben jarenlange begeleiding nodig. Gemiddeld bestaat een behandeling uit 6 tot 9 afspraken in een periode van 2 tot 3 maanden.
Mevrouw De Vos over de behandeling:
“Aan het begin van de behandeling had ik twee keer per week een afspraak in de praktijk. Wat ik echt geweldig vond is dat ik in de eerste 6 weken thuis werd opgehaald en weer werd thuisgebracht. Ik kon toen namelijk nog niet zelf autorijden. Fyzie heeft een gratis haal- en brengservice voor cliënten die niet zelf naar de praktijk kunnen komen. Na zes weken kon ik gelukkig weer zelf autorijden. Tijdens de behandelafspraken deed ik samen met de fysiotherapeut oefeningen. Dit zijn eenvoudige oefeningen die ik ook zelfstandig thuis kan doen. Ik combineerde de behandelafspraken met medisch fitness, waar ik nu nog steeds aan deelneem. In een groepje van 6 cliënten doe ik, onder begeleiding van een fysiotherapeut van Fyzie, iedere dinsdagavond oefeningen. Iedere cliënt heeft een andere hulpvraag, maar doordat je samen oefeningen doet, heb je toch het gevoel dat je samen aan herstel werkt. Omdat het maar een klein groepje is heeft de fysiotherapeut veel persoonlijke aandacht voor alle deelnemers. Door de combinatie van behandelafspraken en medisch fitness ging het steeds beter met me. Ik kon mijn schouder beter bewegen en weer meer activiteiten doen, zoals afwassen, de was ophangen, musea bezoeken en NS-wandelingen maken. De frequentie van de behandelafspraken hebben we daarom stap voor stap afgebouwd: van een keer in de week naar eens in de drie weken. Tijdens de behandeling hebben we regelmatig de behandeldoelen geëvalueerd. Een van de doelen was dat ik weer kon fietsen. Helaas bleek tijdens de behandeling dat dit niet meer mogelijk was. We hebben de behandeldoelen toen aangepast naar doelen die wél haalbaar voor mij zijn, zoals zelfstandig met de trein reizen. En dat is gelukt!”
Eindevaluatie
Als er voldoende resultaat behaald is en de behandeling wordt afgerond, bespreken we hoe je de behaalde resultaten kunt behouden. We bespreken wat je kunt doen om terugkeer van klachten te voorkomen en wat je kunt doen als de klachten toch terugkomen.
Herstellen de klachten niet? Dan schrijven we, in overleg met jou, een advies naar je huisarts en geven advies over eventuele vervolgstappen.
Mevrouw De Vos over de eindevaluatie:
Op een gegeven moment was ik zo tevreden over het behaalde resultaat, dat ik in overleg met de fysiotherapeut en de orthopeed heb besloten te stoppen met de behandeling. Daardoor hou ik meer tijd over om dingen te doen die ik leuk vind, zoals wandelen! Ik doe wel nog steeds medisch fitness op dinsdagavond. Het helpt mij om fit te blijven en een terugval van klachten te voorkomen. En het is ook nog eens gezellig!”
Daarom Fyzie
Alles tot in de puntjes geregeld
Een zo volledig mogelijk beeld van jouw vraag of klacht
Niet bang om nieuwe dingen te proberen